Wednesday, November 5, 2008

Arch 1202 - Coogee Oval - Final Submission - Orthographic Drawings

Orthographic Presentation

Site Analysis as discussed previously with the design proposal integrated to the site at its three floor levels.

Roof, First Floor and Ground Floor with Legend to use and layout.

Elevations and Sections.

Arch 1202 - Coogee Oval - Final Submission - Sketchup Images

Project Overview

These images give a number of views from the Southern Edge looking past the cafe to the Grandstand and Gym beyond with the main entrance and technical rooms nestled in between.

Arch 1202 - Coogee Oval - Final Submission - Sketchup Images


Walkway runs along the back of the site and not only links the site through to the park but it creates a varying threshold with the facades of the gym and community kitchen being able to be pealed back to allow a passerby to walk righ tthrough the heart of the activity with out disrupting it, or a chance to join it.

On an End of season celebration all these links and facades can be pealed back to directly link the gym, main entrance, kitchen and the park creating a large communial atmosphere and allowing small children with sausage sandwiches to run about the site in a myriad of ways whilst hiding from their friends all whilst still being directly linked to their parents in the gym or kitchen.

This breatheable exchange of building, walkway and community is only limited in its application through the users imagination. It allows for a school camp or sport team sleep over just as easily as a fete or fund raising day. The visual and physical link through these pathways is further increased with sandstone pavers running through the area and hinting at the origins of the site as it sits just metres from the beach.

Arch 1202 - Coogee Oval - Final Submission - Sketchup Images


The Gymnasium is one of the key activity centres on the site and as such connects directly into the park, community kitchen, offices, store room and multiuse rooms as well as feeding into the grandstand and undercroft space beyond. It views directly onto the oval and the beach beyond.

the upper walkway provides entry to the Offices as well as provides a viewing platform for both the gym and oval as well as offering views to the beach. The two small multipurpose rooms are located up here so they are at once linked to the gym without interrfering with any activities that might be going on.

The Offices look directly into the gym and out through it into the wider community beyond it. They allow the workers to view and watch anyone approaching along the walkway as well as more directly interact with the space by opening up their glass facade when the office workers wish to do so. this feeds their office with a much greater supply of fresh air but also of life and space as it takes from the gym and the oval and community beyond.

The gym's smaller and larger gyms spaces can be joined (as shown in the images) to create one very large space which is large enough to hold a full sized regulation basketball match increasing the usefulness and life of the community centre as well as future possibilities.

The Community kitchen directly below the Offices can open up to the gym in the same way with the gyms facade being able to be pealed back also. This would allow for great community activities making use of both these spaces and increasing possible interactions and cross overs.

Arch 1202 - Coogee Oval - Final Submission - Sketchup Images

Main Entrance

The Main Entrance is split into two sections, the open air ope topped section which runs alongside the undercroft and grandstand, and the other being a sheltered approach through the underside of the AV and Technical rooms running alongside the gym and around the main staircase for the gym. When the gym is ope it also provides another entry to the gym or a spill out point for a community event.

From the Main Entrance one is also able to view along the walkway out into the park creating a more direct link to it as well as another alternative exit and entry route.

Arch 1202 - Coogee Oval - Final Submission - Sketchup Images

Undercroft and Cafe

These images show the progression from the main entry towards the Undercroft area and through to the cafe. The cafe is designed to spill out into the undercroft are on the lower level and allow for more interaction chances with the workshop, with the upper level being able to look out over it and along the street. On the other side there is a good view out onto the oval and patrons would be able to watch people as they entered or left the grandstand giving them a clue as to the life and activity going on next to them with which they do not have a direct connection.

The curved entry allows for passerbys to skim along its surface whislt presenting a generous and inviting entrance to possible customers. At night, lit up, it would act as one of the beacons of activity giving users a clear idea of hubs of activity.

Arch 1202 - Coogee Oval - Final Submission - Sketchup Model

Final Sketchup Model


Arch 1202 - Coogee Oval - Final Submission - 1:200 Model

Western Edge of site and Walkway

The first two images show the western edge of the site.
The second two images show the view through the walkway through to the park and the blade elements that create this walkway as well as create breakout spaces that also provide seating and a chance for a private moment or discussion.

Arch 1202 - Coogee Oval - Final Submission - 1:200 Model

Undercroft Edge

The Undercroft on the western edge houses not only the service areas but the flexible workshop which acts as a focal point for the local area with the outdoor seating for the cafe able to spill out around it. This linking of spaces would allow those who have attended classes in the workshop to stand around chatting before or after class and enjoy a coffee and each others' company as well as catch up on the last week's events. Presidential Elections anyone?

Arch 1202 - Coogee Oval - Final Submission - 1:200 Model

Gymnasium and Grandstand

View of the Gymnasium and Offices and Community Kitchen. By combining the Large and Small Gym the space is able to be seperated by a partition to allow for two spaces or when removed it allows for a full size basketball court to be set up.

Grandstand with change rooms and bathrooms and cafe on the southern edge.

Arch 1202 - Coogee Oval - Final Submission - 1:200 Model

1:200 Model

Southern Edge view of cafe main entrance and grandstand beyond.
Plan Views of the design proposal.

Arch 1202 - Coogee Oval - Week 12 - Structures and Construction Crossover

GreenStar Report

My GreenStar report excel spreadsheets for the Coogee Beach Oval Community Centre Design Proposal as completed for Structures and Construction 2.

Mixed Use Report


Office Report


Arch 1202 - Coogee Oval - Week 12 - Structures and Construction Crossover

Construction Model

Construction model of a typical cross-section of my design proposal looking mainly at issues of Materiality. The chosen materials try to respect the beach, oval, park and local items of heritage value.

Rammed Earth Wall Construction on a Recycled Concrete Slab
Double Glazing with Louvres for Cross-flow Ventilation
Copper Roof with Copper Gutters and Downpipes